Status
think positive of your life :)


Anna Eyra
ABOUT ENTRY LINKS STUFF FOLLOW Dashboard



Dunia k-pop
December 10, 2013 • 4:10 PM • 2 comments
Assalamualaikum readers ,
gambar dibawah merupakan ayat seribu dinar ,
amalkan ayat ini , insyaAllah kita akan sentiasa
dimurahkan rezeki .. amin :)


beberapa minit tadi sya ke blog adik iman sarah dan terjumpa dengan satu kisah yang menarik .. Baiklah , berkaitan dengan tajuk dunia k-pop saya ingin mencerita tentang seorang hamba Allah iaitu bekas peminat fanatik k-pop yang telah insaf.. bukan nak copypaste , tapi hanya ingin sebarkan :) marilah sama-sama kita menginsafi diri , minat itu boleh asalkan tida melebih , jangan melenting pulak , saya tiada niat untuk post ni supaya kpoper lain naik angin .. saya juga kpoper tapi tidaklah melampaui batas .. cuma ingin menyebarkan :)

--------------------------------------------------------------------------------------------

Assalamualaikum bakal penghuni Syurga 

Kpop?Gila basi dah kan isu ni.Ada yang dekat luar tu dah meluat gila sebenarnya.Bukan isu pembedahan plastik atau kepura-puraan yang saya ingin sampaikan.Tak semua begitu.
Jika anda menghukum semua mereka yang kacak lagi cantik itu membuat pembedahan plastik,adakah anda tak percaya dengan Allah sebaik-baik Pencipta?


Saya,peminat muzik yang melibatkan mereka yang berwajah kacak lagi cantik ni sejak 2008.Tetapi maaf,sekarang saya dah tak jumpa dimana relevannya saya terus tegar meminati genre ini.

Tulisan saya ini mengarah kepada kelompok yang spesifik iaitu peminat tegar Kpop.Jika anda peminat tegar mohon teruskan membaca.Jika bukan,mohon juga.Walaupun anda peminat Justin Bieber,One Direction,Demi Lovato,The Vamps sekalipun..saya mohon anda teruskan membaca.Kerana saya tujukan kepada anda juga dan yang utama semestinya diri saya juga.



Kenapa saya kata saya mengarah kepada peminat Kpop pada mulanya?Sebab saya pernah berada dalam kelompok ini.Nah,peduli apa kan?Anda harus peduli kerana perkara yang akan saya nyatakan dibawah ini mungkin akan menyentap hati anda dan anda akan melenting.Sekali lagi saya ingatkan saya mengarah kepada kelompok yang meminati Kpop ini kerana saya pernah berada dalam kalangan anda semua.Selama 5 tahun.Dari saya memasuki alam sekolah menengah sehingga saya menunggu tawaran masuk ke Universiti.Nampak tak berapa lama saya dibrainwash dengan genre ini?Hidup dalam memuji manusia lebih daripada Pencipta sendiri.



Saya mohon anda buka mata.Baca dengan tenang dahulu dan melenting kemudian.



Sekali lagi saya ingin menekankan saya tak tujukan kepada semua,hanya segelintir sahaja dan bukan niat saya untuk mengutuk peminat Kpop diluar sana dan membuka pekung fandom ini.



“Eh minah ni asal tak kutuk peminat bola yang tegar yang bertumbuk di stadium,si Hipster mahupun mereka yang gemar mengumpul barang antik tu?Obses jugak tu..”

Perlu ke saya ulang lagi saya tujukan kepada peminat Kpop kerana saya pernah berada dalam kelompok ini.Cukup dah kot saya menjelaskan perkara yang satu ini.
Kenapa saya menyatakan bahawa saya tak jumpa di mana relevan perkara ini?



Maaf jika menyinggung tetapi cuba anda buka kembali History di enjin pencarian anda.Berapa banyak isu ummah yang anda googlekan?Berapa banyak isu Syria mahupun Rohingya yang anda cari?Sirah Rasulullah habis dah baca?Ce sebut sikit tarikh lahir sahabat.Buat list dengan tarikh lahir idola kpop yang anda tahu,tarikh debut ke..tarikh comeback stage mahupun award pertama mereka.Mana banyak?Kalau sahabat yang banyak,teruskan meminati atau penuh sahaja dengan post daripada Tumblr mengenai bias anda?Lihat di saja di Twitter berapa banyak kicipan anda mengenai bias anda?Berapa banyak kicipan anda memuja bias.Lebih daripada berselawat kepada Allah dan Rasul rasanya.



Okay boleh la ubah. Daripada “Damn.Bitch.Shit,Wae so hot..Drool!” kepada “MasyaAllah.Bias aku hot.”Sekurangnya ingat Allah kan.

Ek eh.Pandai-pandai je minah ni fitnah kan?


Maaf.Saya bercakap dengan bukti dan pengalaman dari diri sendiri.

Berapa banyak kata kesat anda lemparkan sekiranya orang di luar mengutuk minat anda?Saya tahu ada teguran dan kutukan yang kasar,tak masuk akal seolah sengaja memprovokasi mereka yang meminati Kpop itu.Begitu bersemangat anda mempertahankan minat anda,satu kesetiaan yang bagus tetapi fikirkan berapa musuh yang anda sudah cari dalam kalangan umat Islam sendiri?Semangat yang diperlukan oleh Islam daripada anak muda untuk menentang Wahabi dan Syiah sebenarnya.Bukan menentang sesama agamadisebabkan minat terlampau..Walaupun ada je kutukan yang betul,tapi anda ego.Terlalu ego.


Berapa banyak kali anda bermasam muka dengan rakan anda kerana tidak sama fahaman mengenai kumpulan Kpop ini?

Saya pernah mengalami perkara ini,rakan baik saya meninggalkan saya kerana saya curang dengan kumpulan kegemaran saya sejak lima tahun dahulu.Langsung tidak bertegur sapa sekarang.Dahulu,siapa tak bengang kan.Sekarang saya nampak hikmahnya.Terima kasih banyak-banyak unnie!
Dan saya rasa benda ni benda paling tidak masuk akal saya pernah alami selama saya hidup sembilan belas tahun dalam dunia ni,hanya kerana perbezaan fahaman mengenai kumpulan kegemaran terputus silaturrahim yang dibina.



Anda sedang menonton variety show kegemaran anda di Youtube,lama punya buffer akhirnya siap juga.Okay kalau tak buffer pun..Anda baru dapat hard disk yang baru diisi dengan episode show Korea atau episode dari drama terbaru.Tiba-tiba azan berkumandang.



Mana yang anda kejar dulu?Show yang dah bersedia nak tengok ni ke solat dulu?Tepuk dada tanya iman.Alah,solat ni lama lagi waktunya.Watlek watpeace ah dulu.Ni karang crash pulak page ni.Penat aku buffer.



Oh mak.Orang dah mengaji tunggu azan untuk waktu solat seterusnya.Jom pecut ambil wuduk.Oh oh itu kalau buat kan..ke tinggal je?



Konsert?Saya pernah ke situ,bukan sekali tetapi lebih.Simpan duit bagai nak gila.Tiket bukan seposen woi.Menjerit memanggil nama bias.Cis,ada lelaki Cina kat sebelah tu.Sama naik je bersorak.Azan berkumandang di luar.Berapa ramai yang mampu bangun dari kerusi atau melangkah keluar dari stadium untuk bersolat terlebih dahulu?Atau.. “Alaa solat boleh Qada’..mahal kot aku beli tiket ni.Rugi lah kalau terlepas persembahan yang ini..yang itu..ramai je tak solat dalam ni.Chill ah”Okay.Hayun lightstick lagi laju.Sama je aku dengan lelaki Cina tu rupanya.Yang ada beza aku ada binti dia tak ada je.



Itu cerita dalam stadium.Di luar?

Saya tahu ada yang menipu,tak bagitahu ibu bapa yang mereka ke konsert.


Kalau mati masa tu macam mana?

Think.
Minta bias bacakan talkin ya



Fanmeet.Huyoh!Untung ah dapat high five dengan bias.Bukan senang kot.Lembut tapak tangan dia!



Peluk?Huyohhhh.Dapat peluk bias.Ah katang gila kot dia.Bidang nya dada.Wanginya perfume



Ehem.Sejak bila biasanda datang dari ibu yang sama dengan anda?Nak samak acana tu?Nak mandi air tanah ke?



Cuti.Pukul berapa anda tidur?Kadang-kadang sampai ke pagi ‘Spazz’ dengan rakan anda.Berborak sakan.Semua nak update kan.Nak lagi masa dekat asrama,kolej tak ada internet.Bila balik ni lah masa nak update.Nak jumpa Unnie,Oppa,Dongsaeng tercinta kannn.Bila nak tahajjud?Belum cerita lagi pasal Subuh yang terlajak.Sekali lagi,bukan semua macam ni okay.Kalau bukan anda,buat apa nak sentap kan?



“Alaaaa..Orang yang tak minat Kpop pun tak buat jugak Tahajuud belaka tu..Solat pun tak jugak.Aku minat Kpop pun aku solat apa..Pandai je kau fitnah”



Ehem.Penat dah banyak kali ulang.Saya tujukan kerana saya pernah bersama anda bukan mereka yang mengumpul setem atau kaki clubbing.Mohon ambil perhatian.



Smut?Ehem.Siapa pernah baca atau menulis?Sila angkat tangan?Berapa kali anda menjengah laman web asianfanfic itu?Ce bukak History tuuuu.



Anda mengutuk mereka yang membuka laman web porno tapi sila sedar apa yang anda lakukan.Berapa ramai disini yang pernah membaca ‘smut’?



Bila orang kata Kpop perosak bangsa dan agama kita melenting.Mohon jangan ego.Tak perlu saya jelaskan bagaimana ‘smut’ itu.Anda cukup bijak untuk faham sendiri bagaimana penulisan genre itu,baru nak baligh dah terdedah dengan bacaan yang merosak minda.



“Eleh.Aku baca ‘smut’ pun exam aku Straight A kot.Bukan minat Kpop pun baca porno.Kau ni tak habis-habis nak kenakan aku pahal gila?”



Ohhh tahniah.Keputusan exam memang bawak ke akhirat pun.Staright A tapi aku dah cakap banyak kali sebab aku minat Kpop dulu lah aku bukak cerita pasal Kpop.Cerdik betul.Kalau aku minat Bunkface aku bukak ah cerita pasal Bunkface tu.

Saya bukan Tuhan untuk menghukum tetapi bayangkan membaca atau melihat bacaan seperti itu sesungguhnya amalan tak diterima selama 40 hari.


“Aku baca sikit je lah.”



Eh eh tak akan baca satu chapter je kan?



“Alah.Ini One Shot lah.Satu je la aku baca”



One shot pendek lah.Okay,halakan mouse ke cerita lain.Wah.Dua puluh satu chapter.Okay..Mari follow fic ini,bila author update..bole baca lagi.Ngeee.



Anda teruja terbayangkan bias anda dalam cerita tu..syaitan gembira menari disebelah.



“Pehal kau do?Baca novel boleh pulak?Fanfic tak boleh ah”

Dah.Malas aku nak terang kenapa.


“Minat Kpop boleh improve English lah.”

Oh.Aku tak minat dah Kpop dapat Band 4 MUET.


La..Mungkin minat balik dapat Band 6 agaknya.Alah rugi lah -,-

TAK.Banyak lagi cara nak improve English tu.


Minat Kpop boleh jumpa ramai kawan International.

Yeap.Aku mengaku benda yang satu tu.


Hilang minat?Hilanglah kawan.Bukan kawan namanya tu.

Siapa sini ship bias dia yang sama jantina?Oh oh.Gay katanya.Eh eh silap pulak.Bromance..Gay pun boleh lah.Ada je yang mengaku kan?Yaoi,Yuri.Named it!


Anda nakhoda kepada kapal yang anda bawa.Kapal sejantina.

Tak ubah seperti zaman Jahilliyah tu.Walaupun mereka tu bukan Islam tetapi tak perlu nak memadankan mereka yang sejantina.
“Wei aku minat Kpop aku tak couple do.Rosak pebendanya.Aku duduk rumah je..”
Alahai.Bagusnya anak mak ayah.
Ye lah kan.Ajak keluar rumah pun tak nak mana nak ada pakwe makwe.



“Wei sorry sikit.Aku tunggu orang Korea ni.Oh cair”

Kau couple je lah.Sama je maksiat.Mata,hati,jiwa.Kalau dah menghadap tak ingat waktu serupa je dengan barcouple tu.
“Kejap ah.Download tak siap lagi ni..Makkkkk,jangan tutup Wifi!”
Mak dah tutup.Alahai penat tunggu!Dah la Stimiks,Piwan ni lembab gila mak tutup wifi pulak.
Aloh,dah bermasam muka dengan mak sendiri.
“Sorry lah.Mak belanja Chattime kay” Kata Mak yang dah rasa bersalah.



“Okayyyy mak.Bias kiteww suka bubble tea lah!”

Kihkih.Nampak sangat dah terlebih brainwash.
Saya mohon.Kawal diri anda sebelum jauh tersasar.
Saya faham,mereka bekerja keras.Takkan nak tinggalkan mereka macam tu je.Kesian lah mereka.Dah penat practice bertahun,berbelas tahun nak bagi yang terbaik buat kita.Nak kejar cita-cita dia.Setakat post gila kau ni nak ubah minat orang ke?Kirim salam lah.
Saya tahu.Saya faham.
Tapi cita-cita nak ke Syurga kau tak nak fikir?
Biarlah kawan bukan Islam kita yang menyokong beriya.
Saya tak maksudkan tak minat Kpop boleh masuk Syurga,tapi sekurangnya kurang satu obsesi dalam diri selain obsesi kepada Pencipta.



“Dah kau obses kat ulama boleh pulak?”

Ulama pewaris nabi dek non.Jangan nak banding dengan bintang anda.


Ada kajian kata peminat Kpop ni bila bercinta setia..



Bagusnya!Setia.Ingat senang nak cari yang setia?



Bagusnya kalau boleh pratik dalam cara Islam ni kan?

Tapi tapi tapi..
Kalau cinta anda melebihi cinta kepada yang Hak,murahnya cinta anda.Fikir lah cinta kepada mereka atau Dia?
Tahap kesetiaan anda tak mungkin ditanya dikubur kelak.Tak akan malaikat bertanya berapa lama anda meminati kumpulan ini dan itu..



Kalau malaikat bertanya apa yang anda buat dalam hidup anda?

“Saya stan kumpulan ni..Lama oh.Setiaaaa.Dari kecik sampai besar”


“Berapa banyak ayat Quran awak hafal?” Malaikat tanya lagi.

“Tak ada Qurannya.Saya hafal lagu je..Bukak Quran pun masa hafazan dekat sekolah.Oh bulan puasa ada lah sikit.Lepas berbuka saya online Twitter,kot bias saya update twitter masa tu”
Haaa.Berani?



“Sepertiga malam awak buat apa?”

“Buffer show.Running Man..tengok Weekly Idol.Tengah pagi internet laju lah”


“Dah tu Tahajjudnya bila?” Malaikat tanya lagi.

“Tahajjud saya buat siang hari..dalam mimpi..ye lah.Malam saya tak tidur.Nak tahajjud acana?”
Ek eh.Kau pulak tanya malaikat balik.
Boleh ke jawab dan tanya macam tu?Ada berani?
Wei sakit kot kena libas.Ingat libas dengan malaikat tu macam kena libas dengan rotan pengetua ke?
Ubahlah.Kita boleh.



Perit.Saya tahu.Nak tinggalkan benda apa yang kita suka.

Bila ditegur melenting.Asyik Kpoppers je yang kena.Tapi semua ada sebab lah..Jangan ego,jangan sombong.Setiap apa yang orang kata tu ambil jadi nasihat.
“Maka tatkala mereka bersikap sombong terhadap apa yang mereka dilarang mengerjakannya, Kami katakan kepadanya: "Jadilah kamu kera yang hina”
Al A’Raaf : 166



Nak ke jadi kera?



Kadang-kadang kita kena tinggalkan apa yang kita sayang.Kpop is not your life.Islam is the way of life.Saya faham.Ada diantara kita yang dah jadi darah daging,sama seperti saya.Lima tahun.Cukup lama.

That bitter feeling bila saya kena buang beribu gambar dan lagu ke dalam Trash.
Saya bukan ustazah mahupun penceramah.
Bukan senang nak jadi konservatif daripada fikiran yang terlalu memuja.



“Eh kau ni buat hal sendiri dah lah.Dah tak minat Kpop tu senyap ahh,pergi layan Opick sana.Menyemak sini buat apa..”

Maaf.Fahaman kita sekarang mungkin dah berbeza.Fitrah Islam masih sama.Anda,saya,semua masih dicipta dari Allah yang sama.
Hal anda,hal saya juga.Rosak agama anda,rosak agama saya juga.
Panas Malaysia kerana dosa,yang merasa panas pun saya juga.
Kalau tak puas hati,edit post ini dan tuju kepada orang lain juga.
Malas dah nak ulang sejuta kali kenapa saya cakap pasal Kpop bukannya peminat Aiskrim Pop mahupun Paddlepop mahupun peminat Fourteen mahupun Max 24:7 mahupun Paramore.
Saya yakin,kebanyakan umat Islam mengalami masalah ini sebenarnya.Tidak perlu menspesifik kearah sekumpulan peminat pun.



Semua sama.Asalkan namanya manusia

Dunia.Siapa je yang sempurna hal agama?
Saya tahu.Saya pun tak sempurna untuk menegur.Sekadar nak berkongsi,saya pun tak Istiqamah tapi sekurangnya saya sebagai umat Islam,tanggungjawab saya untuk menegur kepincangan ummah sekarang ni.Leka.



Tanya diri kenapa kita gilakan mereka?

Kerana rupa?Nah,jelas sekali kita tidak menjaga mata.
Kerana irama dan tariannya?Nah,jelas sekali kita terdedah dengan kealpaan yang nyata.
Kerana perangai mereka yang gila-gila dan mampu menghiburkan anda? Ya.Anda di zon bahaya.Terlalu bahagia didunia bimbang menangis disana pula.
Dah tu nak dengar nasyid je ke?Bosan lah.
Check hati anda.Kenapa bosan dengan benda yang mengingatkan kita kepada Tuhan?
Dah tu?Tak boleh dengar langsung la ni?
Bukan tak boleh langsung.Boleh..tetapi kawal.Semua benda perlu dikawal dan bukannya mengawal.
Tidak perlu drastik,tapi sekurangnya mencuba.
A'RAAF 166
Hesy,buang masa betul baca benda ni.
Maaf saya membuang masa anda.Saya hanya mendoakan yang terbaik buat anda dan diri saya sendiri..



"There comes a time when you have to let go of those who are pulling you away from Allah." - AbdulBary Yahya

Berapa titik air mata jatuh kerana Allah?Berapa kali runsing memikirkan dosa?
Berapa titik air mata jatuh kerana bias datang Malaysia?Tak dapat pergi pula..


Berapa kali runsing memikirkan macam mana nak pujuk mummy daddy bagi kebenaran nak beli album artis Korea mahupun official stuffs mereka?

“Cakap je lebat minah ni”

Maaf.Sekurangnya saya mencuba.

Anda yang sudah mula menapak untuk keluar itu,teruskan.

Moga tidak dibutakan dengan dunia.

Biar sentap disini daripada sentap ketika menghadap Allah

Peringatan untuk saya juga.Maaf kalau tak suka duhai anda yang gah memegang takhta Kpoppers..


Dan juga untuk semua yang telah berjanji untuk mempertuhankan Dia ketika roh ditiupkan.



Post ini tidak adil kerana hanya menunding jari kepada Kpoppers?Sila baca sekali lagi.Mari tunding jari kearah orang lain pula sehingga puas hati.



Saya pernah menjadi Kpoppers..dan peminat tegar muzik J-Rock yang mebingitkan telinga tetapi saya bukan hater hingga kini.



"And the life of this world is nothing but play and amusement."

Al-An’am : 32

Tahniah kerana membaca sehingga akhirnya.

Wallahualam.



-------------------------------------------------------------------------------------------





Thanks For Reading !


PASTFUTURE
The writer

Assalamualaikum , welcome to my simple blog :) be nice to my blog k ? im sweet 16teen that live at earth . im kinda silent or maybe a mysterious miss that always keep a secret ..How about you? Tell me at cbox :) btw follow my instagram _annaeyra , i wll follow u back



Awesome Friends

WeChat here

Ask Me maybe ? :)


Sweet Memories

Archive

CREDIT SECTION


Full Edit by: @esharky_
Owner blog: Anna Eyra
Best view:Miss Google